Apelsīnu un olīvu vākšana Peloponesas pussalā

  • 1 min lasīšanai

Latvijā ziemas mēnešos lauksaimniekiem ir brīvāks solis, bet Grieķijā olīvu, apelsīnu un mandarīnu audzētājiem tas ir karstākais darba laiks. Aptaujājot draugus un paziņas, uzzinu, ka, viņuprāt, visgaršīgākie citrusaugļi un olīvas augot Peloponesas pussalā. Uz augļu dārziem, kas zaļo starp Nafplio un Argos pilsētām, dodos dienā, kad ieplānota olīvu vākšana, un ar savas ģimenes augļkopības biznesu lsm.lv iepazīstina lauksaimnieks Fotis.

Augļu koku koku dārzi Tirintas ciematā ir vairāk nekā simts gadus, taču no 1900. līdz 1980.gadam audzēja tikai citronus. 1981.gada ziemā uzsniga daudz sniega (jāpiebilst, ka Grieķijā sniegs ziemā ir tikai kalnos), kam sekoja liels sals un visi koki nosala. Dārzu īpašnieki nozāģēja citronkokus, atstājos nelielus celmus, uz kuriem uzpotēja apelsīnkokus. Fotis ģimene nolēma vēlāk sortimentu paplašināts ar mandarīnu, olīvu un aprikožu kokiem.

Braucot pa lieliem un maziem Grieķijas ceļiem bieži var redzēt plašus apelsīnu vai olīvu laukus, bet līdz šim vairākas koku sugas kopā redzētas tikai piemājas dārziņos, tāpēc Fotis paskaidro: „Olīvkoki ražo katru otro gadu. Šogad mums ir laba raža, varam pārdot olīveļļu par nedaudz augstāku cenu kā citus gadus, jo Itālijā nebija labs ražas gads, bet nākamgad olīvu būs ļoti maz vai nebūs vispār, tāpēc, lai varētu izdzīvot, nevaram paļauties tikai uz vienu produktu. Lai būtu ienākumi, mums ir mazliet no visa.”

Raksta turpinājumu lasi ziņu portālā LSM.lv.

Autore: Dace Komseli, lsm.lv autore Grieķijā.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais