Autobusa uzvara Ēģiptē: Svešais svešā valstī

  • 1 min lasīšanai
  • 1 foto

Raksta pirmā daļa šeit.

Izgāju un teicu, ka neatgriezīšos, ar asinīm rakstīju katrā ielā. Likām dzirdēt, tiem, kas neklausījās, un šķēršļi tika salauzti

Ēģiptē viss sākās ar uzvaras reibumu, smaidīgām sejām un ideālistiskām nākotnes cerībām. Diktators tika aizvākts un tautas pašapziņa uzcelta “mēs esam stipri, mēs esam vareni” garā. Lai arī es ierados Kairā vairākus mēnešus pēc apvērsuma, Tahrīra laukumā joprojām izjutu tautas vienotību, atmiņas un smēlos iedvesmu. Dzīvokļa biedri pastāstīja, ka manā istabā trūkstot biezās segas, jo iepriekšējie iemītnieki esot segas nesuši uz Tahrīru tiem, kam tās vairāk vajadzīgas.

Jau pēc gada sekoja vilšanās par to, kā uz saukļiem par cieņu un taisnīgumu armija atbild ar iebiedēšanu un lieto spēku pret “savējiem”, jo tas ir vienīgais, ko viņi prot. Tas bija laiks, kad ēģiptieši apjauta, ka izcīnīt brīvību ir vieglāk nekā to noturēt. Tie, kas agrāk laukumā bija vienoti, nu sašķēlušies grupējumos un turas katrs pie savām interesēm. Tomēr Cairokee savās dziesmās aicina nepadoties un turēt stingru mugurkaulu, lai arī kas būtu jāpārcieš, nāks labāki laiki.

Izgāju un teicu, ka neatgriezīšos, ar asinīm rakstīju katrā ielā. Likām dzirdēt, tiem, kas neklausījās, un šķēršļi tika salauzti

Vai tik tās nav arī latviešiem pazīstamas noskaņas? Es gremdējos mūzikā un mācījos arābu vārdiņus. Mani interesē sakarības un līdzības. Starpkultūru tulkojums, runājot akadēmiski. Vairs nespēju spriest ‘jūs’ un ‘mēs’ pretnostatījumā. Tā laikam ir pāreja no ceļotāja vietas uztveres, tas ir sākums iedomātās distances nojaukšanai. Cerams, ka izdosies.

Paliec savā vietā, tava adrese ir šeit, bailēm kļūs no tevis bail un sirdsapziņa tevi nenodos. Paliec savā vietā, saule uzleks atkal, vai nu mirsti, stingri stāvot kājas, vai arī dzīvo mūžu saliecies.

Prātoju – cik daudz ierastā esmu gatava upurēt jaunajam? Arī man uznāk periods, kad neizeju no mājas un guļu līdz trijiem dienā. Kairā šāds ieradums iebraucējiem ātri pielīp, jo iela ar savu karstumu, sastrēgumiem, lēto, sagrabējušo sabiedrisko transportu un uzmācīgiem pasažieriem nav īpaši aicinoša. Lai gan internets šeit ir desmit reizes lēnāks kā Latvijā, tas netraucē dzīvot dzīvi onlainā un gulēt oflainā. Šāds slinkums ilgtermiņā var būt degradējošs, pat novest līdz depresijas pazīmēm. Tā var viegli zaudēt saikni ar realitāti vai pakļauties mūžīgai izolācija četru mājas sienu un tuvāko cilvēku drošībā.

Turpinājums ŠEIT



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais