Lielais brīvdienu pārbrauciens

  • 4 min lasīšanai

Kad Daumants sestdienas priekšpusdienā ievēlās pie manis dzīvoklī, viņa sejā bija lasāms – Gita braucam. Kur? Pārsteigums! Sakravājām somas – mazliet paikas, segas, telti un, protams, suni -, un braucām. Jau iepriekš bijām lēmuši, ka varētu aizbraukt uz jūru, taču, visiem zināms, ka suņi bieži vien ir tāda ekstra, kuru pludmales nemīl. Protams, mazliet baiļojos arī par to, kā ekskursija uz jūru varētu izdoties – Rodis nekad iepriekš nebija bijis nevienā lielākā ceļojumā, kur nu vēl palicis teltī un saticies ar kvantumu citu cilvēku telšu novietnē vai pludmales smiltīs...

Tiesa līdz pat pusceļam mierināju sevi ar domu, ka šoferis ir atradis miermīlīgu, nevienam nezināmu ezera krastu, kurā varēsim baudīt divvientulību... ui, nē, atvainojos, trīsvientulību. Un liels bija mans šoks, kad viņš pateica – brauksim, kur acis rāda, apskatīsimies, ko gribēsim redzēt, un paliksim, kur sanāks. Lieki teikt, ka man, cilvēkam, kas pieradis plānot un shēmot, šāda vieglprātība iecirta kā ar kulaku pa pieri. Facepalm. Ja es vēl būtu viena! Bet nē, man tak ir audzināmais – mana mazā piekabe.

Pirmā pietura – Purva laipa Ķemeru nacionālajā parkā. Man, kā no laukiem nākošam cilvēkam, purvs asociējas ar kaut ko skaistu. Tiesa skaistums starp mākslīgi veidotām taciņām purvā, pilnām laipām un klusām debesīm lielā mērā atšķiras no tā skaistuma, kas baudāms Vērenes purvos aptuveni ap pl. pieciem rītā, kad aust saule, kliedz dzērves un mamma blakus, piepurva mežā, rušina mellenes. Kaut gan dažādība ir vajadzīga, – un es pirmo reizi biju Ķemeru nacionālajā parkā. Un, ziniet, kas vēl iepriecina – bija brīvdiena, šeit bija sastopami ļoti daudz cilvēku – gan latvieši, gan ārzemnieki, gan jaunieši, gan veci cilvēki, gan ģimenes ar bērniem. Vai ir labāka atpūta par atpūtu brīvā dabā? Par aktīvu atpūtu kopā ar ģimeni? Nav.

Otrā pietura. Zivis. Šeit es jau zināju, ka braucam uz jūru. Un, kas gan ir jūra, bez klasiskā jūras uzkožamā – zivīm? Pie šīs tradīcijas mani pieradināja vecāki, domāju, ka to nodošu arī saviem bērniem - butes, lucīši, sviesta zivis, asaris un laši. Mmmmmm. Ņam. Vai jau saskrēja siekalas mutē?

Jāsaka, ka Daumanta plāns – braukt, kur acis rāda, - darbojās diezgan teicami, jo nākošais interesantais apskates objekts bija Baltā kāpa. Vai spējat iedomāties, ka meža vidū iespējama kāpa vairāku metru augstumā? Un otrs jautājums – vai apzināties, ka kādreiz šī pati kāpa atradās jūras malā? Nē, kāpa neceļo. Ceļo jūra. Apskatīt balto kāpu es iesaku visiem. Šeit gāju ar neviltotu interesi; to gan nevarētu teikt par Rodi, kurš, noskrējies iepriekšējā maršrutā, tagad gulēja uz manām rokām kā mazs bērns.

Izbadējušies, nostaigājušies un nepacietīgi uz jūru. Garām Saulkrastiem, Rojai, daudzajiem piejūras miestiem ar savādajiem, neizboksterējamajiem nosaukumiem. Uz Kolku. Kas var būt romantiskāks par atpūtu Latvijas ragā? Un tālāks? Entie kilometri un entās minūtes. Bet kā saka – laimīgie laiku neskaita, un ceļotāji arī ne. Emocijas rodas no ceļa, nevis sasniegtajiem mērķim. Mūsu pietura – atpūtas vieta Uši. Iebraucam vakarā, suns nekustīgs guļ savā somā, pekas pret debesīm pavērsis. Dažreiz rodas jautājums, vai maz dzīvs, taču, apstājoties un izceļot zālē, atžirgst. Tā noskrējies, ka kājas vairs neklausa un smagā, bumbierveida pēcpuse uz zemes vien slienas.

Daļa, kas īpaši interesē suņmīļiem:

Kempingā bija daudz cilvēku, mazliet baiļojos, kā suns uz tiem reaģēs, taču nebija tik traki – palaists no siksniņas prom neskrēja, ap mums tikai dzīvojās. Bail puikam, protams. Vispār, man šķiet, ka šeit Rodis daudz iemācījās. Te viņš satikās pirmo reizi ar tādu kvantumu cilvēku, saprata, kas ir viļņi, sāļš ūdens un to, ka viļņi uzbrūk. Jā, jā, arī peldēja – nenāca ūdenī vis ar tādu prieku, kā to darīja Rangu, taču līdz raibajai pavēderei iebrida. Vēl pie telts, kad mēs baudījām gastronomiskās izvirtības, Rodis apjauta, kas ir zivs, tās viņam garšoja – asakas un spuras neskrubināja, taču sulīgos laša gabaliņus gan norija pa divi deviņi. Velns, to arī es pati varu ēst :D

Protams, neiztrūka arī misēkļu. Naktī šuņs piečurāja telti. Veselu galonu – vienīgais mierinājums, ka telts jau arī tāpat nebija no svaigajām un pati prasīties prasījās pēc mazgāšanās. Ar Daumantu jau smējāmies – šeit trūka tikai suņa čuriņu traipiņu :D Kā es saku – ne pirmā, ne pēdējā telts, kuru suns piečurā. Un kā saka māsa – apliet un piešķilt. :D

Smiltīs, pie jūras, Rodis daudz rakās. Rakšana ir viena no viņa mīļākajām nodarbēm (uzreiz aiz košanas). Bedres, gan nebija dziļas, taču viņam labi padevās kā pūķim nolīdzināt smilšu pilis un samīcīt to torņos iesprostotās guļošās princeses.

Tā kā krastā to cilvēku nebija tik daudz un iespēju, lai sataisītu problēmas, arī, Rodis dzesēja bez siksniņas. Pāris cilvēki pagāja garām kādu divu trīs metru attālumā, Rodis neko neteica, taču kad kāda sieviete paskrēja mums garām burtiski blakus, Rodis saputrojās un panesās viņai līdzi. Attapās divu metru attālumā ar žēlabainu smilkstienu. Savādi, es padomāju – kāpēc tā notika? Viņam sajuka? Viņš apmulsa? Viņš jau vēl nesaprot, ka kāds jāķer (mani, vismaz, viņš nekad vēl nav ķēris). Un kāpēc smilkstēja? Jo nobijās, ka ir apmaldījies, ka mani neredz? Kad sāku saukt, attapās un fiksi atdesoja atpakaļ.

Pludmalē un pie telts Rodis bija tā nostaigājies un tik ļoti piekusis, ka par viņa mīļāko darbību drīz vien kļuva gulēšana. Viņš gulēja visur, kur varēja atlūzt un nebija nozīmes zem mašīnas, teltī, blakus ugunskurā vai bez maz vai ugunī. Un viņš izrādīja manāmu neapmierinātību, kad vajadzēja kaut kur iet. Vienā šādā reizē piesēju pie siksniņas, gājām. Šis apstājās un apsēdās. Ne no vietas, ne uz priekšu, ne pakaļu. Sak, es esmu piekusis. Kādreiz domāju, ka šādi mēdz izrīkoties tikai mopši, nodzīti kā zirgi, taču še tev – man pašai arī viens šāds eksemplārs gadījies. Kucēna veidolā. Nu neko. Atsēju. Gribi paliec, gribi nāc līdzi. Gājām, šis sēž. Nereaģē. Aizgājām aiz kalna, redz mūsu ķermeņus, sēž, nereaģē. Ejam tālāk. Aizejam aiz līkuma. Neko neredz, nepaiet ne mirklis, sāk smilkstēt un kaukt un nesas pakaļ. Atnāk līdz vietai, kur stāvējām, taču nezināmo ceļu, kurā iegājām, uz kura stāvam un no kura redzam suni, nemana. Riņķo ap savu asi, osta pēdas, skatās man acīs, taču pretī nenāk. Kas tas bija? Viņš mani neredzēja? Kā var neredzēt, ja skatās tieši virsū? Tikai tad, kad pasaucu, luncinoties pieskrēja. Šis atgadījums mani uzvedināja uz diviem atklājumiem. Pirmais, varbūt mans suns ir akls? Otrais, šitam sunim ir ļoti laba oža, kuru viņš, apbrīnojamā kārtā, arī liek lietā.

Vēl viens atklājums un mācību stunda bija suņa atstāšana krastā, kad devāmies peldēties. Pirmajā reizē ņēmām līdzi un uz maiņām turējām (un peldinājām – tas viņam nepatika, un Rodis pat pamanījās mazliet sarīties jūras ūdeni), bet pēc tam gājām un suni atstājām piesietu krastā. Viņš pat neiebilda, pirmo mirkli tikai paskrēja, cik tālu siksniņa sniedzās, mazliet pasmilkstēja, taču tad arī atlūza. Nebija tik traki, kā šķita, ka būs – riešana, kaukšana, smilkstēšana vienā gabalā. Bija labi, es pat teiktu ideāli...

Pilnais apraksts ar bildēm un citi interesanti ceļošanas raksti lasāmi manā bloga sadaļā: http://www.lieliskagita.blogspot.com/search/label/M%C5%ABsu%20ce%C4%BCojumi

Ļoti priecāšos, ja ieteiksi šo rakstu un citus manus garaveidojumus. Lasi ar baudu!

Paldies, lasītāj, par lasīšanu, komentēšanu un laiku!



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais