Degunradžu malumedniecība Kruger Nacionālajā Parkā

  • 2 min lasīšanai
  • 5 foto

Dzirdēt / lasīt par degunradžu malumedniecību vai piedzīvo to ir divas ļoti dažādas lietas, kā es atklāju Dienvidāfrikas Kruger Nacionālajā Parkā. Tā bija mūsu pēdējā diena parkā un mūsu apmeklējums līdz šim bija burvīgs. Dzīvnieku daudzums un dažādība bija apbrīnojama, un mēs arī redzējām "Lielo Piecinieku". Tur nevarat nepamanīt lielo ziloņu un bifeļu daudzumu. Bet mums bija paveicies, redzot 5 (jā, 5!) leopardus, vienu no tiem ar impalu kokā. Lauva nolēma šķērsot ceļu tieši mūsu priekša, un degunradzis ganījās ne pārāk tālu no tā paša ceļa. Šoreiz, redzot vairākas automašīnas stāvot uz tilta, mēs zinājām, ka kaut kas nozīmīgs notiek. Bet interese ātri vien pārvērtās apjukumā, kad sapratu, ka lielākā daļa automašīnu pieder parka sargiem. Izžuvušās upes gultnē ieraudzīju mirušu dzīvnieku ar sarkanu, asiņojošu galvu. No sākuma domāju, tas ir nīlzirgs, ko nogalinājušas lauvas, bet vairāk ieskatoties, aptvēru uz ko skatos. Es sapratu, ka skatos uz nogalinātu degunradzi ar nogrieztu ragu. Tās šausmas, kas mani pārtvēra, ir neaprakstāmas. Dzirdot par šīm lietām, tas vienmēr šķiet tāls un nereāls. Bet saskaroties ar to patiesībā, tas pēkšņi paliek īsts.

Degunradžu malumedniecību virza pieprasījums pēc to ragiem Āzijas valstīs, kur tie tiek izmantoti priekš tradicionālajām ķīniešu medicīnām, lai ārstētu drudzi, reimatismu, izārstētu čūsku kodumus, galvassāpes, saindēšanos ar pārtiku, utt. Tas nav, tomēr, paredzēts izmantot kā afrodiziaks, kā lielākā daļa Rietumnieku to uzskata (lai gan daži cilvēki ir sākuši izmantot ragu kā tādu, tā mīta dēļ, ko radījuši Rietumi). Protams, šī pārliecība ir pilnīgi nepamatota, degunradža ragam nav nekādas medicīniskās vērtības. Mūsdienās, tomēr degunradža rags ir biežāk izmantots kā simbols bagātībai.

Pagājušajā gadā 1004 degunradži Dienvidāfrikā vien tika nogalināti to ragu dēļ. Šis skaits pastāvīgi pieaug ar katru gadu. 1900to gadu sākumā bija 500,000 degunradžu visā Āfrikā un Āzijā. Tagad ir mazāk nekā 30,000 palikuši. Kas ir sliktāk, ir veids, kā degunradžu ragi tiek iegūti. Degunradži tiek iešauti ar trankvilizatora pistoli, kas tos iemidzina, kamēr to ragi tiek nogriezti. Kad degunradzis pamostas, tas lēnām un ļoti sāpīgi noasiņo līdz nāvei. Ir viegli palikt dusmīgiem uz malumedniekiem, un vēlēties viņus pašus nošaut (kā daži cilvēki man ir teikuši). Tomēr viņiem ir jābūt ļoti izmisīgiem, lai nolemtu to darīt. 2014.gadā 50 malumednieki tika nāvīgi ievainoti Dienvidāfrikā, 343 - arestēti. Viņi uzņemas lielu risku par, salīdzinoši, ļoti mazu naudu (malumednieki saņem aptuveni EUR 6000 par degunradžu ragu, bet lielākā peļņa dodas uz noziedznieku tīkliem, kas organizē malumedniecību). Degunradža rags tagad ir vērts līdz EUR 200,000, salīdzinot ar 1990.gadu sākumu, kad tas bija vērts tikai līdz EUR 1200. Tirdzniecības un cenu pieaugumu virza Vjetnama, kur cilvēki izmanto to kā pretvēža zāles (protams, rags nevar izārstēt vēzi), kā ļoti dārgu narkotiku, Vjetnamieši tic, ka tas nāk par labu aknām, atļaujot viņiem dzert divreiz vairāk alkohola, un, kā iepriekš minēto statusa simbolu, tiek baumots, ka pat politiķi un policisti izmantot degunradža ragu bez bailēm no sekām.

Kas tiek darīts, lai apturētu malumedniecību? Diemžēl, nav neviena vienīga risinājuma. Tā vietā, tas tiek pieets no daudzām pusēm. Pret-malumedniecības sargi ir būtiski, lai aizsargātu apdraudētos degunradžus. Bet tas ir ļoti grūts un bīstams darbs ar desmitiem sargu nogalinātu pēdējajos gados Āfrikā. Sargu apmācību un apbruņošanu ir arī ļoti dārga. Bet, lai apturētu šo problēmu tās saknē, mums ir jāizglīto cilvēkus; vietējos bērnus, kuri izaugs, aizsargājot degunradžus un izdarīs izvēli nekļūt par malumednieku, un izglītot vjetnamiešus. Education for Nature Vietnam (ENV) ir vjetnamiešu organizācija, kas strādā, lai samazinātu pieprasījumu pēc degunradžu ragiem Vjetnamā. Degunradžu pārvietošana ir nepieciešama, lai novērstu krustošanu kā degunradžu populācijas ir mazas un tālu izplatītas viena no otras. Un, protams, audzēšana nebrīvē. Daudzu zoodārzus uzskata par "cietumiem dzīvniekiem". Tomēr tie ir ļoti svarīgi, lai nodrošinātu, ka sugas pilnībā neizmirst, kā arī informētjot sabiedrību ar ko dzīvnieki saskaras savvaļā, un to, ko katrs cilvēks var darīt, lai tos aizsargātu. Tātad, ko jūs varat darīt? Vieglākais veids, kā iesaistīties, ir ziedojot organizācijām, piemēram, Save the Rhino, Education for Nature Vietnam un International Rhino Foundation. Plašāku informāciju meklējot un lai iesaistītos, lūdzu, apmeklējiet: http://www.rhinos.org/

http://www.savetherhino.org/

http://envietnam.org/index.php

Paldies!



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais