Viļņa

  • 3 min lasīšanai
  • 49 foto

Pirmoreiz ar grupu apmeklējām Viļņu Kazimira gadatirgus laikā, kas notiek katru gadu martā. Paralēli tirgus apmeklējumam uzkāpām Triju krustu kalnā, izstaigājām Aušras vārtu gatvi, Dižoji un Pilies gatvi. Apmeklējām baznīcas u.c. nozīmīgas vietas - Prezidenta pili, universitāti un Trāķu pili.

Uzzinot par lētu iespēju nokļūt Viļņā ar SimpleExpress, nolēmu izmēģināt laimi un 1/2 gadu iepriekš norezervēju biļetes Rīga-Viļņa-Rīga par 2,99 eur prom un 2,99 eur atpakaļ. Otrreiz uz Viļņu devāmies patstāvīgi ar savu ceļojuma plānu.

Piektdienas rītā pl.8 00 izbraucām no Rīgas. Pl.12 40 bijām Viļņā. Pirmā pietura Viļņā Panorama, pēdējā Viļņas autoosta (stotis lietuv. val.), kur mēs izkāpām. Bāgāžu atstājām autobusu platformu galā bagāžas glabātuvē par 3 litiem somu uz visu dienu, kas līdz bagāžas glabātuves darba laika beigām pl.21 bija jāizņem.

Orjienējoties pēc Viļņas kartes, devāmies uz skatu vietu Mairionu un Subačiaus gatves krustojumā. Biju iedomājusies, ka skatu vietā skatīšos tālskatī, bet ieraudzīju apķēpātu metāla plāksni ar norādēm par ievērojamākām celtnēm. Cauri ķēpājumam atradu Ģedimina torni un priecīgi pa Mairionu gatvi devāmies Viļņas upītes virzienā. Šķērsojām pirmo tiltu pāri upītei un prieks bija vēl lielāks, kad ieraudzījām Sirēnu upītes krastā. Tātad bijām nokļuvuši slavenājā Užupis mākslinieku kvartālā. Atradām arī otru Užupis simbolu Bronzas Eņģeli, kas izrādījās ļoti liels. Turpinot ceļu pa Mairionu gatvi, nokļuvām līdz pilskalnam. Kāpām pa akmeņainu ceļu augstajā pilskalnā. Skats uz pilsētu no pilskalna bija kāpšanas vērts. Fantastiski! Skaista, zaļa, ziedoša pilsēta caur kuru plūst Viļņas un Neris upes. Apmeklējām Ģedimina pils torni (5 liti pieaugušiem, 2 liti bērniem). No torņa skatu laukuma skats uz Viļņu vēl labāks. Redzējām pat Triju krustu kalnu ar trīs baltajiem krustiem virsotnē, kura virsotnē kāpām pirms 2 gadiem, kad bijām Viļņā uz Kazimira gadatirgu. No pilskalna nobraucām ar funikulieri(2 liti pieaugušiem, bērniem līdz 12 gadiem bez maksas). Nokļuvām pie Viļņas nacionālā muzeja. Muzejs ir tik liels, ka nepieciešama diena tā apmeklējumam. Pl. bija ap 16, tāpēc pa Arsenalo gatvi virzījāmies uz Ģedimina prospektu.Ģedimina prospektā ir dažādas kafejnīcas, veikali. Pie teātra sastapām 3 mūzas - Komēdiju, Traģēdiju un Drāmu. Virzījāmies uz iekpriekš www.booking.com rezervēto vieznīcu Comfort.

Uzņemšana viesnīcā bija daudzsološa, komunikācija lietuviešu, krievu un angļu valodā. Viss notika zibenīgi, samaksāju, saņēmu magnētisko karti, taču, kad ar liftu uzbraucu numuriņā un ieraudzīju kāda summa atskaitīta no mana konta, apstulbu!...??? Ar valūtas kalkulatoru pārrēķinot litus un euro, konstatēju, ka labprātīgi samaksāju 3 reizes lielāku summu nekā www.booking.com rezervēto. Naudas summa jau bija rezervēta manā kontā. Pārvarot šoku, saņēmos un devos pie administrācijas noskaidrot situāciju. Līdz nākamās dienas rītam, iesaistot banku, situāciju izdevās daļēji atrisināt. Rezultātā samaksāju iepriekš rezervācijā norādīto summu un 2 nedēļu garumā banka operēja pa manu kontu, lai atgrieztu pirmreizējo pārmaksāto maksājumu. Atgadījums atgādināja, ka poļi un lietuvieši ir tirgotāju tauta.

Nākamās dienas rītā pēc brokastīm devāmies uz Vicy akvaparku. Noskaidroju, ka akvaparkā var nokļūt, braucot ar 53 autobusu no dzelzceļa stacijas līdz pieturai Licejos vai no autoostas. No pl.10 30 ik pēc stunas iet autobuss uz Akropoli, kas atrodas netālu no akvaparka. Izvēlējāmies otru variantu un par 3,50 litiem gan pieaugušiem, gan bērniem 20 minūtēs nokļuvām Akropolē. Ejot 15-20 min. kājām, atradām Ozo gatvi un akvaparku.

3 stundas akvaparkā (69 liti pieaugušiem un 39 liti bērniem, t.i. aptuveni 30 euro) maksā lētāk nekā Līvu akvaparks Latvijā. Aktīvi, jautri un nedaudz ekstrēmi pavadījā vairāk kā 2 stundas, traucoties pa slīdrenēm. Pēc 2 stundām jau pagurām, tāpēc izmēģinājām burbuļvannu, saunu un bērnu baseinu.

Pēc 3 stundām soļojām cauri akvaparkam kaimiņos esošajam Ozo tirdzniecības centram, meklējot iespēju uzzināt kur atrodas pietura, lai nokļūtu Viļņas autoostā. Kafejnīcā "CRUSTUM" iedzērām tēju un apēdām kēksu. Jaunajam kafejnīcas pārdevējam apjautājos par pieturu, taču puisis krievu valodu nesapratu. Ieminējos par "stotis". Kamēr dzērām tēju, pārdevējs uzzīmēja mums karti ar norādēm kā nokļūt pieturā. Cilvēki Viļņā ir laipni un atsaucīgi. jebkuram var pajautāt un saņemt izsmeļošas atbildes.

Tā ar 53 autobusu par 3,50 litiem gan pieaugušiem, gan bērniem 40 minūtēs nokļuvām autoostā un taisnā ceļā devāmies uz Trāķiem ( 6 liti pieaugušiem, 3 liti bērniem). Trāķos nokļuvām 30 min., kur apmetāmies viesu namā "Ant ežero krant", kas atrodas 200m attālumā no autoostas. Nolikām mantas un pa Vytauto gatvi devāmies Trāķu pils virzienā.

Trāķi atgādināja mūsu Latvijas Grobiņu ar savu vienīgo galveno ielu Vytauto gatvi. Pa ceļam iegriezāmies karaīmu kafejnīcā, kas par pārsteigumu bija neiedomājami paplašinājusies. Labi un salīdzinoši lēti paēdām t.sk., protams, karaīmu pīrāgu kibinis. Trāķu pilī ieradāmies 1/2 stundu pirms slēgšanas. Nolēmām taupīt un bez maksas apskatī tikai salu, kur atrodas pils. Galu, galā pilī bijām iepriekšējā ceļojuma laikā. Ekspozīcijas pilī tiešām ir skaistas un interesantas. 1/2 stundas laikā nav iespējams visu apskatīt. Ap salu notiek aktīva rosība - laivas, jahtas (izbrauciens 30 euro stundā). Iegriezāmies suvenīru bodītēs Galves ezera krastā. Tuvojās vakars, kājas bija nogurušas, tāpēc atgriezāmies viesu namā un iekritām gultās. No rīta apēdām lielveikalā nopirktās brokastis un atgriezāmies Viļņā. Par pēdējiem litiem iegādājāmies suvenīrus un pl.10 kāpām SimpleExpress autobusā, lai atgrieztos Latvijā.

Pārdomāju redzēto un konstatēju, ka pavasaris Viļņā ir agrāk nekā Latvijā un Rīgā. Ceļojuma laikā ziedēja ievas, kastaņas, ceriņi, ābeles. Pilsētā ir mierīga atmosfēra. Saziņas valoda pamatā ir lietuviešu, krievu un jaunākiem cilvēkiem angļu valoda. Ielās dzird poļu, vācu, zviedru un daudzas citas valodas, kas varētu būt itāļu, portugāļu, turku.

Ievēroju vairākus lielveikalus - Akropole, Europa, Ozo, Panorama. Viļņas ceļojuma tūre tūristu autobusā 2 studas maksā 30 euro. Var izmatot velosipēdus (30min. bez maksas). Viļņā ir daudz muzeji, baznīcas. Satiksme Viļņā un tās apkārtnē ērta. Ērti orjientēties pēc kartes. Informācijas centrā skaidras un saprotamas atbildes. Cilvēki ir laipni, draudzīgi un atsaucīgi. Iespējams, ka kādreiz vēl apmeklētu Viļņu lielveikalu un dabas apskates objektu dēļ, piemēram,apmeklētu Belmonta dzirnavas vai Pūčkorus.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais