Atskaite par treniņu kursiem „Gender Equality creators”

  • 1 min lasīšanai
  • 10 foto

No 22. – 29. septembrim Kobuleti, Gruzijā norisinājās treniņu kursi par dzimumu līdztiesību. Nedēļas laikā mēs, treniņu dalībnieki ieguvām ieskatu dzimumu līdztiesības problēmu jautājumos. Novērtejām kādas problēmas dzimumu līdztiesības jautājumos pastāv Kaukāza valstīs, Rietumueiropā un Austrumeiropā.

Pirmajā projekta dienā vairāk nodarbojāmies ar aktivitātēm, kurās iepazinām viens otru. Vienā no aktivātēm bija iespēja ne tikai iepazīt projekta dalībniekus, bet gan Kobuleti vietējos iedzīvotājus. Kaut arī diena bija lietaina un vēsa, Kobuleti ielās mēs satikām atsaucīgos Kobuleti iedzīvotājus, kuri mums atbildēja uz jautājumiem par to vai Gruzijā pastāv dzimumu līdztiesība, kā ir būt sievietei vai vīrietim Kobuleti, kā tiek sadalīti pienākumi starp vīru un sievu ģimenē, kur var atrast savu ideālo vīrieti/sievieti, un kādam viņam jābūt. Šīs nodarbības laikā mums bija iespēja ciemoties pie vietējās gimenes, kura laipni mūs uzņēma, cienāja ar augļiem un pašdarināto dzērienu – čaču, un stastīja par ģimenes dzīvi.

Otrajā projekta dienā guvām ieskatu par dzimumu līdztiesības problēmām katrā no dalībnieku valstīm. Izrādījās, pēc statistikas Latvija ir augstākā vietā dzimumu līdztiesībā salīdzinot ar pārējām valstīm, kuras piedalījās šajā projektā.

Trešajā dienā mēs devāmies apmeklēt Batumi – Gruzijas tūristu pilsētu ar ļoti skaistām vietām. Batumi mēs apmeklējām Gruzijas jauno juristu organizāciju. Tur šīs organizācijas vadītāji stāstīja mums par savas organizācijas darbu. Šajā organizācija strādā juristi, kuri bez samaksas palīdz cilvēkiem dažādos jautājumos. Organizācijai ir dažādi sponsori, ar kuriem tā veiksmīgi sadarbojas. Organizācija ir palīdzējusi arī cilvēkiem dzimumu līdztiesības jautājumos. Taču ne reizi organizācijā kāds ir vērsies pēc palīdzības LGBT jautājumos. Tas liecina, ka Gruzijas sabiedrībā būtu jārisina un jārunā vairāk par šiem jautājumiem, lai cilvēki ar savādāku seksuālo orientāciju nejustos atstumti un nesaprasti. Ceturtajā dienā disktutējām un iepazinām kas ir neformālā izglītība, kādi ir tās veidi, kā arī paši pielietojām tos nodarbībās, veidojot pa grupām uzdevumus pārējiem dalībniekiem. Piektajā dienā notika dalībnieku organizāciju, kurās viņi darbojas, prezentēšana. Prezentācijas laikā atklājās jaunas idejas un bija iespēja iegūt noderīgu informāciju. Šo prezentāciju laikā pavērās jaunas sadarbības iespējas.

Pēdējā dienā kursu treneres iepazīstināja ar Youthpass piedāvātajām iespējām.

Kopumā pēc šiem kursiem radās vairāki secinājumi. Kaukāza valstīs joprojām pastāv salīdzinoši liela dzimumu nevienlīdzība. Salīdzinot šīs valstis ar Baltijas valstīm, Baltijas valstis stāv tālu vien priekšā tām. Kaut arī Kaukāza valstīs ir likumiski nodrošināta dzimumu līdztiesība, vēl ļoti daudz jāstrādā pie šiem jautājumiem sabiedrībā. Visās sabiedrībās pastāv dažādi stereotipi un uzskati, kurus ir grūti salauzt. Sabiedrību kopumā ir grūti izmainīt, bet var izmainīt savus personiskos uzskatus un domas. No katra personīgi – no rakstura, izglītības līmeņa, apkārtējās sabiedrības, ir atkarīgs kā viņš uztvers dzimumu līdztiesību. Cilvēki, kuri pieņem un saprot dzimumu līdztiesību personiski būs arī tie, kas veidos dzimumu līdztiesību.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais