Manas gaitas Katara 8 dala, mosejas un sociala dzive ap tam.

  • 3 min lasīšanai

Soreiz mana raksta tema bus par islamu Katara, par cik es ikdiena eju uz dazadam mosejam, un saku nedaudz saprast Arabu valodu, soreiz pastastisu, par to ka notiek socialzesanas Arabu pasaule. Par piemeru nemsu savu rajonu kur es dzivoju. Mans rajons saucas New Rayan (Rayan nozime avots no Arabu valodas), mans rajons ir 100% islamisks, seit nav neviena Eiropiesa, sievietes pa ielam nevazajas, un ja kada vazajas viena, tas ir loti aizdomigi, jo kartigas sievietes neiet vienas pasas pa ielu. Mana rajona visi kaimini ir Katariesi, un nedaudz parejas tautibas, seit dzivo cilveki ar gimenem, rajons ir loti kluss un mierigs, rajona 1 KM X 1 KM ir 6 mosejas, dazas vairak iet imigranti (Sudaniesi, Indiesi, Pakistani) moseja uz kurieni es eju ikdiena iet Katariesi, ta ir neliela un klusa. Viena no saviem aprakstiem skaidroju, kas ir ummas jedziens, seit es atkartosos.

MUSULMANU RAJONA NAV NOSLEPUMU visa tava dzive ir ka uz delnas, jo visi katru dienu satiekas moseja un visi par visiem visu zina, pec vakara lugsanam es parasti eju vakarinas, visi iet viens pie otra ciemos un ta katru dienu, jo islama sabiedriba loti svariga loma ir socialzesanai, but kopa visu laiku. Tas bija ievads.

Tagad pariesiem pie mosejam, tas ir loti dazadas, nemsim par piemeru manejo, Piekdienas 11:30, ta ir ka Svetdiena arabu pasaule tiek lasita lekcija, par sadizves temam, temas var but visdazadakas sakot ar to ka pareizi lugt beidzot ar to kas notiek Sirija, pec piekdienas lugsanas, notiek ziedojumu vaksana, daudzi Katariesi uzskata par goda lietu kaut ko ziedot dazs var iemest 3000 LS musu nauda ziedosanas urna, parsti ziedo 100-500 LS tas ir no Katariesiem, jo vini tiesam censas palidzet cilvekiem ka var. Normalajas dienas notiek vienkarsi lugsanas, dazi nak atrak pirms lugsanam lai varetu parmit paris vardus. Daudzi Latvija uzskata, ka islams ir agresiva religija, es varu teikt preteji esmu pabijis apmeram 45 mosejas, un nekur neesmu dzirdejis, ka cilveki sauktu uz Jihadu, vai daritu sliktas lietas. Pec padzilinatas izpetes esmu sapratis, cik daudz musu mediji melo par islamu, ka tiek izkroploti fakti. Katara cilveki mierigi ludzas un neviens neaicina iznicinat neticigos. Negativais tels par islamu tiek radits speciali, jo religiozi musulmani ir slikti pateretaji, vini neperk alkholu, vai dargas drebes, jeb dargas masinas, un ar viniem ir grutak manipulet.

Mosejas ir ar vieta kur jautat palidzibu, minesu piemeru, uz moseju atnak iekslietu ministrs un vienkarss imigrants no Indijas, vini viens otru redz katru dienu, un imigrantam radas problema, vins par to parruna ar ministru un ministrs palidz, ja cilveku neeietu uz mosejam ka citadi vienkarsais cilveks var uzrunat iekslietu ministru. Moseja islama pasaule ir

1) Religiskais centrs

2) Tiksanas vieta visdazadako slanu cilvekiem

3) Macibu centrs, kur studet Koranu

4) Vieta kur palikt pa nakti (Katrs musulmanis kuram nav majas drikst naksnot moseja)

Sarakstu var turpinat ir apmeram vel 10 lietas kas ir moseja.

Tagad izkaidrosu paris vardus, ko cilveki jauc, un kuru nozimi rietumu sabiedriba ir izkroplojusi.

a) Jihads - no orginalas arabu valodas jihads ir cels tas ir pules kas pavaditas cela, rietumu sabiedriba doma, ka vienigais islama izplatisanas veids ir Jihads (ta kara nozime), tacu jihads ka kara veids orginala islama pasaule ir galejais lidzeklis islama izplatisanai, paskaidrosu to ar piemeru, iztelosimies kvadratu un tam pa vidu parvilktu svitru, kreisaja puse musulmani labaja, citas relegijas parstavji un ateisti, normala situacija, starp sim divam grupam notiek dialogs par religiju, un ja si siena klust pilnigi neparvarama ka muris, kad vairs nav iespejams dialogs starp sim divam grupam un atseviski cilveki bloke diskusijas, tad aktivizejas jihads ka kara lidzeklis, jo jihads ir ka urbis, kas taisa caurumus, saja siena, lai starp abam grupam turpinatos dialogs, lai nebutu siena, diemzel lai so lietu paskaidrotu sikak butu jaraksta gari.

b) Mudzehedins - orginalaja islama pasaule, tas nozime cilveks kas pieliek pules lai izzinatu pasauli, cilveks kas macas, luk tas ir mudzahedins. Cilveks kas aizbrauc uz citu valsti un stude relegiju ir mudzahedins vins pieliek pules lai izzinatu citu relegiju.

c) Vahabisms - Rietumu pasaule visi doma, ka ta ir relegiska sekta, tacu tas ir kartejais rietumu mits, Vahabisms ta nav relegiska sekta, tas ir loti slavens arabu zinatnieks Muhameds Ibn Abduls Vahabs, vins dzivoja 19 gadsimta beigas Sauda Arabija, laika kad islama relegija Arabu pussala bija aizgajusi uz nepareizo celu, kad cilveki saka pielugt nevis Allahu, bet gan ietekmigu cilveku kapakmenus un jautaja viniem, lai vini sazinas ar allahu un palidz sajos jautajumus. Taja laika arabu ciltis loti aktivi karoja sava starpa, un Angli ieguva pirmo informaciju par naftu, vini nebija ieintresti, lai arabu ciltis apvienotos, Vahabs vinas meginaja apvienot, savukart Angli, lai to nepielautu nosutiju uz Arabu pussalu savus spiegus, kad tika pargerbti par Arabiem, un vini saka nogalinat citus musulamnus un vienmer teica, ka to lika viniem darit Vahabs. Vini diskrediteja si zinatnieka telu. Un no ta laika, Rietumu pasaule ir ievazajies vards Vahabisms, pateicoties Angliem.

Novirzijos no temas atgriezoties atpakal pie Kataras, islams Katara ir loti mieriga religija, seit ka jau mineju neviens neaicina darit sliktas vietas, vini piekopj pareizo islamu, tads kads tas ir Korana un Sunna, nevis sektantismu.



Seko līdzi svaigākajiem jaunumiem

Uzzini par jaunākajiem ceļojumiem un aktualitātēm pirmais